Равнище на регистрираната безработица в страната от 5.2% отчита през юли

...
Равнище на регистрираната безработица в страната от 5.2% отчита през юли
Коментари Харесай

Повишение на безработицата в разгара на лятото

Равнище на записаната безработица в страната от 5.2% отчита през юли административната статистика на Агенция по заетостта. Така в разгара на летния сезон през месеца се следи леко покачване на безработицата от 0.2 процентни пункта по отношение на предходния юни.

Агенция по заетостта регистрира надлежно и растеж в броя на записаните безработни в бюрата по труда. В края на месец юли те са общо 147 596, което е с 5 086 лица повече от месец юни.

През юли се ускорява и интензивността за регистрация в бюрата по труда. Регистрирани са нови 21 512 безработни. Те са с 1 937 повече от предходния месец и с 1 150 повече по отношение на записаните през юли 2022 година Други 597 души от групите на търсещите работа заети, учащите и пенсионерите също са се записали в бюрата по труда през месеца, въпреки че при тази група се следи понижение по отношение на предходния месец с 21% на търсенето на услугите на Агенцията.

Увеличава се и броят на задействаните през юли неактивни лица на пазара на труда. В резултат от работата на ромските и младежките посредници, както и на трудовите медиатори в бюрата по труда, за месеца задействаните са общо 4 166.

При броя на почналите работа през юли административната статистика на Агенция по заетостта регистрира понижение – през месеца те са 10 212 при регистрирани 14 176 през юни. Работа с поддръжката на бюрата по труда откриха и 379 пенсионери, учащи и заети.

Най-голям е делът на почналите работа в бранша на преработваща индустрия – 21.2%, следват тези в търговията – 12.7%,  хотелиерството и ресторантьорството – 7.5%, държавното ръководство – 6.4%,  строителството  и селското стопанство с по 5.5%, и други. Близо 780 безработни пък започнаха работа през месеца в страни от Европейски Съюз с посредничеството на Агенция по заетостта.

 istock istock
689 безработни от рисковите групи откриха своята трудова реализация посредством субсидирани работни места – 220 по стратегии и ограничения за претовареност и 469 – по схеми на Програма „ Развитие на човешките запаси ”. 184 безработни и заети са включени в разнообразни образования, а 223 души са приключили започнатото през предишни месеци образование, като са придобили нова специалност или основна подготвеност.

През месеца в бюрата по труда са декларирани 9 026 свободни работни места на първичния пазар, при 11 325 през юни 2023 година В действителната стопанска система най-вече свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (25.1%), образованието (18.3%), търговията (11.1%), следват държавното ръководство (8.6%), хотелиерството и ресторантьорството (7.8%) и административните и спомагателните действия (6.1%).

Най-търсените от бизнеса специалности през юли са: преподаватели; личен състав, полагащ грижи за хората; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; водачи на МПС и преносими съоръжения; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР